Doftmakare
Ulrika Stehage & Camilla
Indiska the & kaffemagasinet
Indiska Thé & Kaffe Magasinet är Göteborgs äldsta te- och kaffebutik och har en rik historia som sträcker sig tillbaka till 1870-talet. Ursprungligen en kaffedepå där högkvalitativt kaffe anlände från Västindien, och som sedan försåg Göteborg med råkaffe. Butiken har gått i arv i generationer, och sedan 1934 driver samma familj butiken, där tredje generationen i dag arbetar. Här blandas allt från specialbeställt kaffe till teer, och butiken är känd för sina omkring 40 kaffesorter och 250 tesorter, många är unika blandningar skapade av generationer av makare. Här handlar det inte bara om produkter, utan om kvalitet och ett genuint hantverk där traditionen fortfarande lever kvar i en välbevarad, personlig och charmig atmosfär.
Vilken är den mest populära tesorten ni har i sortimentet?
Vår storsäljare heter Prince Philip och den skickar vi land och rike runt. Den skapades av 2:a generationen, under deras första mässa, och teét fick namnet av hotellet som de bodde på då det skapades.
Vilket är det äldsta receptet ni fortfarande använder i butiken idag?
Göteborgsblandningen är en av de äldsta, en neutral blandning som från början kallades "Lilla London", och som är vår variant på English Breakfast. Vi har också en gammal blandning som heter Angerås, namngivet efter familjen som blandningen skapades åt. Familjen går fortfarande i 5:e generationen här och handlar sitt te.
Hur har generationerna i er familj format butiken genom åren?
Farmor Gulli började med ett sortiment av svarta och några gröna teer, samt Earl Grey och Lapsang. När smaksatta teer kom in, var det främst citron, svartvinbär, apelsin, aprikos och jordgubbe – de klassiska marmeladsmakerna. Kaffet kom från Java, Brasilien och Colombia, och var lätt- eller mellanrostat. Det första mörkrostade kaffet var franskrostat. På 60-talet började vi experimentera med smaksatta teblandningar, och klassiska blandningar som Lady Grey och Shantung tog form.
När andra generationen tog över i slutet av 80-talet, ökade utvecklingen. Nya kaffeblandningar och teblandningar skapades, och kunderna fick ett mycket större utbud. Pappa Sten-Åke, expert på kaffe, skapade vår storsäljare Kaldi, som fortfarande är populär. Mamma Lillan hade ett särskilt intresse för te och skapade många av våra nuvarande favoriter.
I tredje generationen har sortimentet ytterligare utvecklats. Vi erbjuder te och kaffe från många ursprung och samarbetar med små farmare och gårdar med begränsade skördar. Vi älskar att skapa unika blandningar över tebasernas gränser – svart, grönt och rooibos. Vi arbetar mer individuellt med kunderna, och många har egna receptkort. Vi samarbetar med kvalitetsproducenter och har även utvecklat samarbeten med mindre företag och hotell för att erbjuda deras egna blandningar, skapade av oss.